Komentar podatka o gospodarski rasti: Nadaljevanje ugodnih gospodarskih gibanj

V prvem letošnjem četrtletju je gospodarska rast ostala visoka in široko osnovana. K temu sta prispevala tako domača potrošnja kot izvoz, ugotavljamo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj. Se je pa rast upočasnila glede na močno predhodno četrtletje, kar je posledica umiritve tujega povpraševanja in vpliva neugodnih vremenskih vplivov na gradbeništvo. Na UMAR ostajamo pri pomladanski napovedi.

Po danes objavljenih podatkih Statističnega urada je bil BDP v prvem četrtletju letos medletno večji za 4,6 %. Na UMAR ob tem ugotavljamo: »Nadaljuje se visoka in široko osnovana gospodarska rast, ki je ponovno opazno presegla rast v EU.« Ob tem poudarjamo, da je nižja rast glede na predhodno četrtletje podobno kot v EU izhajala predvsem iz izvozno usmerjenega dela gospodarstva in gradbeništva: »Umiritev aktivnosti in nekoliko nižja pričakovanja v naših trgovinskih partnericah so upočasnile rast izvoza, medtem ko domača potrošnja ohranja visoke rasti.«

»Po rekordno visoki rasti gospodarske aktivnosti ob koncu lanskega leta smo na UMAR ob pripravi Pomladanske napovedi predvideli umirjanje, zato še vedno pričakujemo, da se bo letošnja gospodarska rast gibala okoli petih odstotkov,« še dodajamo na UMAR.