Grafi tedna


Grafi tedna

Grafi tedna od 8. do 12. oktobra 2018: mednarodna menjava in proizvodnja predelovalnih dejavnosti

Krepitev izvozno usmerjenega dela gospodarstva je po lanskih izjemno visokih rasteh letos skromnejša. Nižja rast tujega povpraševanja je prispevala k umiritvi rasti izvoza blaga in proizvodnje predelovalnih dejavnosti. Slednje pomembno prispevajo k nižjemu uvozu blaga v zadnjih mesecih, predvsem za vmesno potrošnjo.

Povečanje negotovosti v mednarodnem okolju in nižja rast tujega povpraševanja letos pomembno vplivata na izvozno in uvozno aktivnost v Sloveniji. Rast izvoza se je v sredini leta nadaljevala, vendar je bila skromnejša kot lani, v skladu s pričakovanji se postopno zmanjšuje tudi lani močno povečan prispevek izvoza vozil. Poslabšanje naročil, pa tudi pričakovanj glede prihodnjega izvoza v predelovalnih dejavnostih, se je v zadnjih mesecih odrazilo tudi v nižjem uvozu blaga, predvsem za vmesno potrošnjo.

Obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih se ob nižji rasti tujega povpraševanja v večini panog povečuje skromneje kot lani. Na umiritev rasti proizvodne aktivnosti pa občutno vpliva tudi enkratni dejavnik (zagon proizvodnje novega osebnega vozila v prvi polovici lanskega leta).