Grafi tedna


Grafi tedna

Grafi tedna od 6. do 10. maja 2019: uvoz in izvoz blaga, proizvodnja predelovalnih dejavnosti

Zaradi pospeška v začetku leta sta se izvoz in proizvodnja predelovalnih dejavnosti v prvem četrtletju povečala. Ob negotovosti v mednarodnem okolju pa se pričakovanja glede izvoza in proizvodnje predelovalnih dejavnosti nadalje znižujejo.

Realni izvoz in uvoz sta se v prvem četrtletju povečala. Kljub zmanjšanju v marcu, je bil izvoz v prvem četrtletju medletno večji za 7,7 %, predvsem zaradi povečanega izvoza medicinskih in farmacevtskih proizvodov. Negotovost v mednarodnem okolju se odraža na nadaljnjem znižanju pričakovanj izvoza. Ob krepitvi zasebne potrošnje se je povečal uvoz, predvsem proizvodov za široko porabo.

Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se je zaradi pospeška v začetku leta v prvem četrtletju precej zvišala. Visoki januarski rasti je v naslednjih dveh mesecih sledilo znižanje, kljub temu pa proizvodnja ostaja na visoki ravni. V zadnjih dvanajstih mesecih se je sicer najbolj povečala v visoko in nizko tehnološko zahtevnih panogah. V srednje tehnološko zahtevnih dejavnostih pa je bila rast skromna, kar povezujemo z vplivom lanske upočasnitve aktivnosti v evropski avtomobilski industriji na proizvodnjo motornih vozil in nekaterih vmesnih proizvodov (zlasti kovinska in gumarska industrija).