Grafi tedna od 30. aprila do 11. maja 2018: podatki o cenah, mednarodni menjavi, predelovalnih dejavnostih

Gibanja v mednarodnem okolju, predvsem umiritev pričakovanj, naraščanje cen surovin in gibanje tečaja evra v zadnjih mesecih, so v začetku leta vplivala na umiritev aktivnosti izvozno usmerjenih delov slovenskega gospodarstva. Gibanje cen v začetku leta ostaja umirjeno.

CENE, april 2018

Medletna rast cen življenjskih potrebščin ostaja umirjena (1,5 %), osnovna inflacija pa nizka (0,5 %). K inflaciji največ prispevajo cene hrane in energentov. Ob rastočem trošenju gospodinjstev se krepi tudi rast cen storitev.

IZVOZ IN UVOZ BLAGA, marec 2018

Po daljšem obdobju visoke rasti sta se izvoz in uvoz blaga v prvem četrtletju v ohranila na ravni zadnjega lanskega četrtletja. Izvoz je bil v prvih treh mesecih medletno večji za 7,0 %, k povečanju je pomembno prispeval izvoz vozil. Uvoz se je v enakem obdobju povečal za 8,2 %.

PROIZVODNJA PREDELOVALNIH DEJAVNOSTI, marec 2018

Obseg proizvodnje predelovalnih dejavnosti je po močni rasti v lanskem letu v prvem četrtletju ostal na doseženi ravni. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bil višji za 9,0 %. V zadnjem letu se je najbolj povečal v nekaterih tehnološko zahtevnejših panogah: proizvodnja vozil in plovil, strojev in naprav, IKT opreme.

Na vrh

MENJALNI TEČAJ USD ZA EUR, april 2018

Vrednost evra v primerjavi z ameriškim dolarjem se je aprila nekoliko znižala (-0,5 %). Medletno je bila višja za 14,5 %.

3-MESEČNI EURIBOR, april 2018

3-mesečni EURIBOR ostaja negativen.

DONOSNOST OBVEZNICE, april 2018

Donosnost do dospetja slovenske evrske obveznice se je aprila precej znižala (za več kot 10 b. t.), razmik do nemške obveznice pa se je znižal na 53 b. t.